Om Lena - certifierad instruktör EdL

Jag har undervisat i klassisk ridning sedan 2008, det var också då jag började Ecole de Légèreté (EdL) en flerårig instruktörsutbildning inom klassisk ridning startad av Philippe Karl där jag fortfarande deltar. Utbildning leder till en certifiering efter examensprov som omfattar flera områden, egen ridning, arbete från marken, teori, undervisning av okänd elev samt att visa upp en egen elev. I augusti 2017 fick jag min cerifiering på Foundation Level. De första åren så var det Philippe Karl själv som kom hit till Sverige och undervisade oss. Men när det blev för mycket för honom att hinna med alla kurser utsåg han ett antal Master Teachers som tog över en del av undervisningen.  Från 2011 till 2019 var det hans fru Bea Borelle som var vår instruktör.  Sedan blev det uppehåll i kurserna pga av pandemin men hösten 2021 kom Melanie Buhlmahn för första gången som vår instruktör och vi planerar fortsatta kurser med henne under 2022.

Jag har ridit sedan jag var barn men min första introduktion till klassisk ridning var när jag träffade på Craig Stevens som är något så ovanligt som en amerikan som undervisar i fransk klassisk ridning. Det var år 2000 som jag var och tittade på en kurs med Craig och blev väldigt intresserad. Jag anmälde mig direkt till nästa kurs och sedan dess har jag ridit för Craig mer eller mindre regelbundet. Han kommer vanligtvis till Sverige 4 gånger per år, och jag tror att jag har varit med vid minst ett tillfälle per år sedan den första kursen.
Han är också den som introducerat mig till dynamisk sitsträning som jag nu undervisar i.

Mellan EdL kurserna tar jag lektioner av Anna Wallén som är kurskamrat i EdL och en mycket duktig ryttare och även duktig instruktör och tränare. De av oss som går EdL kursen och bor i området runt Stockholm, Uppsala o Enköping anordnar vad vi kallar ”Morgondemonstrationer” då vi visar hur vi jobbar inom olika teman. Det kan vara ett tema som arbete från marken, sits och inverkan, samling eller galopparbete, det här gör vi för att sprida kunskap om klassisk ridning och om EdL.

Min Connemara Moët som är född 1996, var alltså 4 år vid den första Craig kursen. Jag har haft henne sedan hon var 3 år, så vi känner varandra väldigt bra numera. Hon var med på EdL kursen sedan jag började men fick fång 2015, hon kom tillbaka efter det och fortsatte att utvecklas men fick tyvärr fång på nytt 2020 och fick då lämna oss för grönare ängar.

Hösten 2013 köpte min syster och jag ett svenskt halvblods sto, Qlara. Hon var då 9 år men väldigt lite riden. Hon blev inriden när hon var 6 år men hade efter det bara ridits i några månader. Qlara hade väldigt bråttom och är fortfarande väldigt orolig i ovana situationer men ridmässigt börjar hon bli väldigt trevlig.  

2021 köpte jag ett 5-årigt Morgansto Signahls Zaga som var med på sin första EdL kurs hösten 2021. Det ska bli väldigt roligt att fortsätta jobba med henne.

Att börja undervisa i ridning och hästhantering är ett av det bästa val jag gjort. Det är så roligt när en elev kommer vidare i sin utveckling och hittar lättheten i ridningen.  Det är lika roligt oavsett om det är en nybörjare som hittar de första nycklarna till ridningen eller om det är en avancerad ryttare som tar ett steg vidare. Att se hästar och ryttare som kommunicerar med varandra är fantastiskt roligt och gör att arbetet blir väldigt roligt. Att se ryttare hitta sin balans och koordination vid sitsträning och sedan kan använda de kunskaperna vid ridningen är också väldigt roligt.