Nyheter och annat aktuellt

2015

Nu är det snart slut på det här året, det har äntligen blivit lite vinter och snö. Det känns skönt att slippa leran åtminstone för ett tag. 

Jag önskar alla ett Gott Nytt År med mycket ridning och trevlig samvaro med hästar och vänner!

Före jul så var vi några stycken som åkte till Olympia och tittade på tävlingar där. Det är en väldigt trevlig arena där publiken sitter väldigt nära banan.  Mycket hoppning, bra uppvisningar bland annat en väldigt fin kadrilj och så en massa shopping förstås. Det är ju alltid bra att köpa lite julklappar till hästarna och sig själv…

I förra veckan hade vi en liten julaktivitet i stallet på Berga, det började med julkadrilj och sedan knytkalas i ridhuslokalen. Det blev premiär för Qlara som kadriljhäst och hon skötte sig mycket bra. Hon tyckte det var trevligt att få vara tillsammans med många andra hästar, det var lite svårt att behöva gå så långsamt att de andra kunde hinna med, men även det klarade hon ganska bra! När publiken applåderade på slutet blev hon väldigt förvånad, men stod bara och tittade på dem.

Vi har haft väldigt rolligt när vi tränat kadrilj så vi får nog ta och göra om det snart,det behöver ju inte vänta till jul….

Film från julkadriljen
 

Förra lördagen hade vi morgondemonstration på Stensunda. Temat var sits och inverkan, jag pratade, Tana longerade en elev, Liv på Izzy med sitsträningsövningar och Anna och Pernilla red och visade olika övningar.

Det var trevligt och de åskådare jag pratade med under fikastunden efteråt var nöjda med demon. Nu har vi inga fler morgondemos i år men ska snart planera för vårens aktiviteter. Det som redan är planerat är en demodag  den 10 april  under årets första Bea-kurs.

Nu har vi haft höstens första morgondemo hade temat rakriktning. Det var Anna och Tana som red Lukas och Izzy och visade övningar som används för att rakrikta hästen. Platsen var Högdalens gård,  det var ganska välbesökt. Den här gången var jag ”bara åskådare” under själva demon och det var väldigt roligt att ha tid att titta på de andra och lyssna på Lena’s proffsiga prat. 

Nu hardet gått 2 veckor och Moët får inte längre någon medicin, hon verkar inte ha ont längre utan rör sig OK i skritt. Vi har fått börja gå små promenader  och kan nog börja med lite work in hand jobb om någon vecka. Det kommer Moët att gilla hon har lite tråkigt ensam i sin grushage och med bara små promenader.   

Förra veckan hade Moët vrickat sig lite i hagen och var halt på höger fram och svullen runt kotan. Eftersom alla hästar i stallet fortfarande var ute på bete och för att hon inte är typen som springer omkring så mycket, fick hon gå kvar ute i beteshagen. Hon hade ju gått på bete sedan i början av juni så jag tänkte att det skulle gå bra att vara kvar på gräs.  På fredagkvällen när jag hämtade henne tyckte jag nästan att hon gick lite sämre än dagen innan men jag tog in henne för att stå inne och vila en stund och gick och red Qlara. När jag kom tillbaka till Moët stod hon i typisk fångställning! Jag bad henne gå lite och hon rörde sig väldigt stelt och ovilligt. Det var bara att ringa veterinären direkt, eftersom det var fredagskväll blev det distriktsveterinären. Vi fick vänta ca 2 timmar och Moët fick bara mer och mer ont.  Hon skiftade vikten mellan  frambenen och tittade påmig som för att säga gör något, jag har ont. 
När veterinärenkommit och hon fått smärtstillande gick det ganska fort tills hon slappnade av och smärtan släppte.  Så nu är det antiinflammatoriskt och smärtstillande 2 gånger om dagen i 2 veckor. Efter 4 dagar skoddes hon om med tjocka sulor och avlastningsbeslag. Efter det har hon fått gå ut i en liten grusad hage,som jag rensat helt från gräs och ogräs!     

Sommarens Beakurs  är just avslutad. Vi hade en demodag på lördagen,  då Bea och vi som är instruktörselever  visade hur vi jobbar. Bea hade en lektion med  en för henne okänd elev vilket var ett nytt inslag somvi inte haft vid förra årets demodag. Moët och jag visade work in hand och de andra visade sedan ridning där Anna och Que Halo avslutade med en fin uppvisning till musik.
Kursen i övrigt var väldigt kul, Moët var väldigt duktig och piaffen börjar bli ganska bra. 

Anna, Lena och jag hade planerat för en ridtur på Djurgården igår, men blev avrådda från det pga att det var så många aktiviteter på gång där under nationaldagen, bl.a. så var det ju nationaldagsgalopp på Gärdet. Vi letade då efter en annan plats för vår gemensamma ridtur och fastnade för Järvafältet. 

Jag skrev ut en karta över ridvägarna som jag hittade på nätet och vi träffades vid en parkering intill Bögs gård på Sollentuna sidan av Järvafältet. Kartan var inte helt lätt att följa hela tiden så vi fick vända ett par gånger pga staket. Men i de allra flesta fall fanns grindar som gick att öppna från hästryggen. Det kändes bra att Moët är tränad på dörr- och grindöppning så att vi kunde sköta det jobbet.  Det blev en ordentlig runda på fina ridvägar.   

Förra helgen var jag och tittade på en kurs med Jean Luc Cornille på Johannesberg. Jean Luc är en biomekanik expert som nu var i Sverige för första gången. Han är fransman men bor numera i USA. Clinicen pågick fredag till söndag, jag var där lördag och söndag. Varje dag började med teori, den skulle pågå 1 timme enligt programmet men det blev nog närmare 2 timmar per dag. Han var intressant att lyssna på och det var mycket biomekanik med bilder på hur hästen rör sig i olika rörelser. 
Han pratade mycket om hästens naturliga asymetri, hur man rakriktar genom att minska "korridoren" för hästen, också om att inte rida i ett övertempo utan anpassa till hästens takt. På söndagen var temat för teorin piaff.
Under lektionerna pratade han mycket om sits och vikten av att ha vikten över sittbenen.     
Det är alltid rologt med ny inspiration och den här gången var det mycket av tankarna om sitsen som fastnade hos mig.
 

Morgondemon den 9 maj var inte lika välbesökt som den vi hade på Broknäs, vi var nog lite sena med att få ut informationen om den. Det var ca 15 personer som kom i det fina vårvädret. Vi visade samling den här gången Anna, Lisa och jag red och Pernilla var speaker. Vi visade först lite uppvärmningsjobb, sedan galopp med förberedelser för piruetter och så visade Anna och Que Halo fina piruetter. Därefter visade vi förberedelser för piaff och sedan det färdiga resultatet även där och slutligen passage och hur man kommer dit. Det verkade som om de som kom var nöjda och vi fick mycket positiva kommentarer. Det var några ”nya” åskådare som inte sett någon av våra tidigare demos och det är ju alltid roligt.

Bilden visar mig och Moët i lite piaffsteg, Moët har inte lika lätt för samlande rörelser som Izzy och Que Halo men det börjar ändå likna piaff nu, det är roligt. Det visar ju att de metoder vi använder fungerar för alla hästar. Nu blir nästa demotillfälle under vår kurs i juli då vi ska ha en demodag den 25 juli, då på Rotbrunna gård i Enköping.  

 
På lördag den 9 maj är det morgondemo med temat samling på Berga gård på Färingsö.  Vi börjar kl 10 och i ca 1 timme visar vi och berättar hur vi jobbar, därefter blir det fika med mer tid för frågor.
För att kunna baka lagom mycket till fikat vill vi gärna att ni anmäler er senast på onsdag den 6 maj till info@ekipage-1.se.
Vägbeskrivning www.ska-berga.se
 

Förra veckan var det dags för EdL kurs. Moët skötte sig fantastiskt bra och fick mycket beröm, Vi tränade mycket på samling och det känns verkligen att nu både orkar hon och vet hur hon ska göra! Det är väldigt roligt. Vi började också träna jambettes uppsuttet förut har vi bara gjort det från marken. Hon var väldigt duktig även där så snart ska vi även klara av lite spansk skritt. Den här gången red jag även Arthur 2 av dagarna, han hade som vanligt bråttom. Det är hans vanliga ”problem” och det blir inte lättare när man är på bortaplan. Det blev mycket övergångar och jobb på att kunna rida neck extension utan att han ökar takten.
Det var nyttigt att rida en annan häst på kursen, bra också att Bea fick se lite mer av Arthur än hon fick göra under elevpresentationen i höstas.

Nästa kurs är i juli och då ska vi också ha en demodag, som vi började planera lite för under förra veckan.    

Nästa vecka är det dags för kurs med Bea Borelle, det är en del av instruktörsutbildningen i EdL. Vi håller till på Rotbrunna går i Enköping, tisdag till fredag. Det ska bli roligt, jag ska förutom att rida min egen häst Moët också rida Arthur. Arthur var elevhäst till mig på förra kursen och Bea ville gärna se honom igen. Det blir intensiva dagar med ridning och teori samt att titta på andra som rider. Det är öppet för åskådare, kontakta Pernilla Deijfen på pernilla.deijfen@hotmail.com eller 070-8419736.

Förra veckan var jag på en kurs i Mediterranean Horsemanship med Craig Stevens. Det är ett sätt att jobba med sin häst på ett lugnt sätt med händer, rep eller ”stick”. Jag vill inte kalla det spö här eftersom man använder det mer som en förlängning av armen på ett lugnt sätt med mjuka tryckningar. Det är lite som meditation med häst. Enligt Craig har det här sättet att kommunicera med hästar sina rötter i den tid då man först började tämja hästar. Det bygger helt på att med små tryckningar nästan mer som smekningar, kommunicera med hästen. Här gäller det att själv vara väldigt öppen i sinnet och lyssna på de lika små svar som hästen ger på dina tryckningar. Det här görs alltså från marken förslagsvis i stallet men hjälper till att bygga upp en fin kommunikation med hästen som sedan kan användas i andra sammanhang. Det var väldigt intressant men också väldigt filosofiskt. Ja tror det är en nyttig övning för de flesta av oss resultatorienterade ryttare, här har man inget mål med det man gör annat än att umgås med sin häst på ett harmoniskt sätt.

 

Vår morgondemo den 28 mars var riktigt lyckad. Vi var 3 som hade med oss våra hästar och jobbad dem från marken och så Lena som berättade lite om vad vi gjorde och varför. Det kom ca 30 åskådare, vi fick många frågor och dessutom var kaffet med kakor efteråt populärt.

 

Nu har vi; Anna Wallén, Tana Ericson och jag kommit hem från en mycket inspirerande resa till Equitana i Tyskland. Mer detaljer om resan och den fantastiskt bra uppvisning som Anna och Que Halo genomförde tillsammans med 5 andra EdL instruktörer från Tyskland och Ungern kommer när jag hunnit sortera bilder och intryck.

Nu använder vi vår inspiration från resan till att förbereda oss för morgondemo nu på lördag den 28:e mars. Temat från dagen är Work in Hand. Vi kommer att visa hur vi jobbar i ca 1 timme. Därefter blir det fika med möjlighet till frågor och diskussioner.
Tid: kl 10-12
Plats: Broknäs  gård utanför Vaxholm. Vägbeskrivning finns på http://www.broknas.se/
Kostnad: 150 kr, fika ingår. 
Se hela programmet i den bifogade filen nedan.

Anna Wallén och Que Halo Anna Wallén och Que Halo

Nu snart är jag och Anna Wallén med sin lusitano Que Halo på väg till Essen  där Anna ska delta i riduppvisningar på hästmässan Equitana. Det är Ecole de Légèreté-elever och instruktörer som tillsammans med Philippe Karl ska ha uppvisningar i den stora arenan under mässan. Dessutom kommer Philippe att ha föredrag vid flera tillfällen.

Förra året var Anna med på uppvisningar på HansePferd, en annan tysk hästmässa och vi var några stycken som åkte med från Sverige. Det var ryttare från Frankrike, Ungern, Tyskland och Sverige som var med den gången och det är nog flera av dem som är med även denna gång.  Det ska bli kul att träffa alla igen.

Resan är ju ganska lång men vi övernattar i Danmark på vägen och rastar dessutom flera gånger längs vägen så att Que Halo inte ska behöva stå alltför länge i transporten. Förra året skötte han sig väldigt bra både på resan och på mässan som måste ha varit en väldigt ovan miljö för honom.

Equitana pågår 14-22 mars och vi kommer att vara där från söndag till onsdag och det är nog helt tillräckligt för att shoppa alltför mycket på mässan. Roligt ska det bli i alla fall! 

Efter bomträning med min härliga Moët Efter bomträning med min härliga Moët

Idag har vi haft lite bomövningar. Mest travbommar i olika kombinationer men även lite galoppbommar. Moët hoppar väldigt gärna men vi har inte hoppat så mycket de senaste åren, förut var vi med på hoppträningar lite mer regelbundet men nu blir det mest lite på egen hand. Hon var pigg och glad men blev lite varm så när vi var klara tog jag av henne sadel och träns, så att hon kunde få göra sig riktigt vacker!

Det är så roligt att hålla lektion när eleverna verkligen går framåt och tränar på det man gjort på lektionen. Idag hade jag andra lektionen med en elev och framstegen från förra gången var stora. Dessutom var hon väldigt entusiastisk och tyckte ridningen blivit så mycket roligare när hon fått klara uppgifter att träna på. Det var inga stora saker; att göra halt eller sakta av utan att ta handen bakåt, att sätta igång med en väldigt liten skänkelhjälp och att rida volter utan att ta handen bakåt.
Enkla saker men viktiga för att få grunden rätt.  Idag kunde vi fortsätta med öppna. Det ska bli väldigt kul att se hur den har förbättrats till nästa gång. 

En liten film från vår morgondemo på Berga