Nyheter och annat aktuellt

2016

Espera som var hos mig på inridning 2010-2011 har kommit tillbaka för lite vidareutbildning. Hon är nu 9 år och har blivit alldesles vit. Jag har inte hunnit ta någon ny bild av henne så det får bli en från 2011 istället, mer vinter då än nu!

Som vanligt har vi tränat in en kadrilj under hösten som vi visade upp vid årets julfest på Berga! Temat för året var alla får vara med och det kan man säga stämde in väl på vår kadrilj. Alla hästar var av olika ras halvblod, PRE, morganhäst, connemara, newforest mfl.
Det är alltid väldigt roligt att träna in kadriljen så jag tror nog det bllir en nästa år igen....
Julkadriljen

Kul med kurs igen, även den här gången skötte sig Moët mycket bra. Piaffen har blivit mycket bättre och Bea sa att jag nu skulle be om mer energi direkt så att hon vet vad som förväntas. Så där har vi något mer att jobba på. Fortsatte även att jobbba på övningar för att förbättra galoppen t.ex öppna i galopp och fattningar i öppna.
Vi hade även lite planeringen för demodagen som vi ska ha under aprilkursen.  

I månadskiftet augusti september hade vi sommarens Bea-kurs. Det började blött och kyligt, några hästar på Rotbrunna där kursen skulle hållas hade feber så vi ville inte ta dit några hästar innan man visste vad som var fel. Det bestämdes därför att vi skulle börja kursen på Pernillas utebana, på måndagsmorgonen när kursen skulle börja öste regnet ner. Vi kämpade på bra i regnet, jag ställde min transport så att vi som var åskådare kunde stå inne i den och titta, men Bea och den ryttare som red blev riktigt blöta.
Framåt eftermiddagen fick vi besked att hästarna som hade feber  hade anaplasma, dvs smittade via fästingar alltså inget som var smittsamt från häst till häst. Vi bestämde oss för att flytta till Rotbrunna och jag som red sist fick rida inomhus. Det kändes bra Moët tycker väldigt illa om regn och brukar vara svår att rida i spöregn…..
Resten av kursen var vädret bra och ridningen inomhus.  Roligt med kurs och Moët skötte sig mycket bra.

Höstens första morgondemo genomfördes på Söderby gård i Vallentuna. Temat för dagen var lösgjordhet och rakriktning, Anna red Lukas och jag Moët, Lena D var speaker.Det här var ett nytt ställe för oss, väldigt trevligt och det kom  ganska många nya åskådare. Vi fick en del frågor och det kändes som det var ett stort intresse, efter ridningen var det som vanligt gemensamt fika med fortsatt tillfälle för frågor. Annas mamma Birgitta hade som vanligt gjort ett väldigt bra jobba med att ställa allt i ordning för fikapausen.

EdL Sverige medverkade med en monter i mässan och med en uppvisning i stora ridhuset per dag.  På fredagen var det Anna som red Que Halo och Tana som visade Izzy vid hand och temat var ”vägen till piaff”. Lena introducerade EdL och ekipagen och sedan pratade Anna och Tana under  tiden de visade hur vi jobbar för att komma till piaff.  Det var ett bra upplägg eftersom det blev lite mer interaktivt än med endast en som pratar. På lördagen var temat ”galoppombyten hur gör man”, då red både Anna och Tana men annars var det samma upplägg med Lena som introducerade och sedan berättade Anna och Tana  själva vad de gjorde. På söndagen var det sedan repition av första dagens piaff –tema.
I vår monter hade vi info om EdL och kurserna och hade böcker och filmer till försäljning. Dessutom hade vi en frågesport med klassiskt  tema. Vi fick många positiva kommentarer efter uppvisningarna och många stannade för att besvara frågesporten.
Arena är ett mycket trevligt arrangemang med många bra inslag, nackdelen med att vara i montern i mässan var förstås att det var svårt att hinna se allt man ville se. Men några bra uppvisningar hann jag se och det var jätteroligt att prata med alla de som besökte vår monter.

I helgen var jag åskådare på en kurs med Andrew McLean i Sparreholm. Andrew som är från Australien är grundare till ISES (International Society for Equine Science) och har doktorerat i hästars medvetande och inlärningsförmåga. Hans undervisning handlar mycket om hur hästen lär sig och att vi måste vara tydliga i våra signaler. Kursen startade med en föreläsning och sedan en demo med 2 hästar då han visade hur han arbetar.Efter det följde lektioner med variation när det gällde hästar och utbildningsnivå. Det var alltifrån en 3-åring som skulle vänja sig vid ryttare till mer avancerade ekipage.  Mycket intressant och givande.

På midsommardagen åkte ”skimmelklubben” på utflykt till Uppsala och red i Stadsskogen och Hågadalen.  Vi träffades vid ett litet stall där vår guide Anna har sin häst på sommaren. Det var väldigt fina ridväg runt stadsskogen, bra underlag och en väldigt fin skog. Moët var väldigt pigg det var länge sedan hon fick följa med på någon ridtur långt hemifrån, det märktes, men hon skötte sig bra. Vi fortsatte en tur i Hågadalen, där vi red förbi flera stall och mycket hästhagar.
Efter en mysig tur blev det fika under ett päronträd vid stallet!

Var och lyssnade till Jean Luc Cornille som hade  en introduktion till ”Science of Motion”i fredags. Han är väldigt inriktad på hästens rörelsemekanik och hur man ska jobba med hästarnas naturliga snedhet för att få bästa möjliga resultat. Mycket intressant, det var ca 2 timmar teori sedan visade han arbetet med 3 ekipage, både arbete från marken och ridning visades.
Efter lunchen fortatte dagen med lektioner som även de var mycket intressanta. Han tittar på varje häst och kommer sedan med de övningar som han bedömer att hästen behöver. Många duktiga ekipage och fina hästar, nästa gång han har kurs i närheten ska jag försöka vara och med som åskådare hela kursen.

Nu har vi avslutat vårens Beakurs som ingår i EdL utbildningen. Den här gången var jag bara med på kursen i 2 dagar och på demodagen, eftersom Moët inte är fullt igång och jag tyckte att 5 dagar skulle bli för mycket för henne.På lördagen red vi igenom det vi skulle visa på demodagen på söndagen och efter det lite piaffträning. Moët skötte sig mycket bra, det verkar som om hon tycker detär roligt att få vara med igen.
Demodagen var lyckad, det kom ett 60-tal åskådare, varav ganska många som inte sett något av EdL tidigare. Vi började med en liten ”teaser” där Lisa och Izzy gjorde en liten uppvisning till musik. Mycket fint förstås! Sedan visade Bea hur hon jobbade med 2 elever. Ingrid med Chili som longerade och Jessica som red Iza.
Efter en fikapaus visade jag och Moët skrittarbete och lite piaffträning. Det gick bra även om jag blev lite förvånad när Bea vile att vi skulle visa piaff, det hade vi inte bestämt i förväg.
Sedan visade Pernilla och Altsar travarbete och Lisa och Serra Donna galopp.
Demon avslutades med att Anna red Que Halo till musik , det var som vanligt imponerande.
Sedan följde en frågestund där Bea pratade så att vi så småningon var tvungna att avbryta henne för att de åskådare som behövde gå, skulle ha en chans att göra det.
Det kändes som en lyckad dag med många positiva kommentarer,några åskådare har också hört av sig efteråt om att de vill ha lektioner.
På måndagen fortsatte kursen Moët och jag jobbade lite med skolor i trav. Det gick jättebra och det var roligt eftersom jag mest jobbat med det från marken, men det var inga problem att göra samma sak uppsuttet nu. Sedan jobbade vi vidare med jambettes, det är fortfarande lite svårt att få till de med höger ben, då är det svårt att gå framåt samtidigt. Vänster går mycket bättre.
Den här kursen hade vi några nya ridande deltagare, de verkade trivas bra och vi trivdes med dem och hoppas de kommer tillbaka.  
Tack till Anipic.se Jessica Eriksson för fina foton.

Var i Göteborg i påskhelgen och tittade på världscupshoppningar och lite annat! Det var mycket fina hästar och en del bra ridning, men också en del ridning som inte var så kul. Den bästa ridningen hittade vi i den lilla arenan i mässområdet, det var Per Hendrik Waaler som red sin häst Wilma. Lugnt fint med lätta hjälper, så skulle man verkligen vilja att det såg ut även på tävlingsbanan.
På söndagskvällen var det utannonserat en show för att fira att det var 40-års jubileum för hästtävlingar i Scandinavium. Det var verkligen en besvikelse, vi hade hoppas på en bra show. Det som det bjöds på var musik från 70-tal till idag, framfört av 3 sångerskor. Inte speciellt kul och dessutom ganska skrälligt. Lite bättre blev det när det kom in ett fyrspann med flygel och pianist och sångerska. Då var det ju några hästar med i showen och betydligt bättre ljudkvalitet. Tur att Grand Prix hoppningen innan dess var bra med många fina svenska resultat så att söndagskvällen ändå kändes lyckad. Det blev förstås också en del shopping i mässområdet också så som helhet var det en lyckad helg.

Idag har vi haft morgondemo med temat Work in Hand. Drygt 30 åskådare kom och tittade, vi fick många bra frågor och det kändes som om det väldigt engagerad och uppskattande publik.
Lisa visade först longering med Izzy. Hon visade att man kan longera på raka spår och volter, byta varv mm och samtidigt jobba med hästens laterala balans.
Sedan visade alla ekipagen Anna med Lucas, Lisa med Izzy och jag med Moët work in hand. Pernilla var dagens speaker. Vi jobbade med övergångar, sidvärtsrörelser i skritt och trav samt hur vi jobbar för att komma till piaff. Izzy och Lisa visade sedan ”färdig” piaff och passage.
Moët var väldigt pigg idag, det var ju länge sedan hon fick vara med på något liknande. Vi har ju mest arbetat från marken hela vintern, varvat med lite uppsuttet skrittarbete. Det är roligt att hon är i så fin form nu igen. 
Efter demot blev det fika med hembakta kakor och tid för fler frågor i den superfina cafélokalen i Bergas ridhus!
Nästa tillfälle att se oss EDL elever i arbete blir 10 april då vi har en demodag under vårens kurs med Bea Borelle. Nästa morgondemo blir 6 juni på Högdalens gård!  

Idag när det känns som vårsolen tittat fram är det dags att planera vårens aktiviteter! Vi som är instruktörselever i Ecole de Légèreté i Sverige har planerat in några demotillfällen under våren. Kom och titta det är alltid bra med nya intryck och idéer.

Den 12 mars kl 10 har vi morgondemonstration med temat arbete vid hand på Berga gård i Skå, Färingsö.
Vi visar och berättar hur vi arbetar hästarna från marken i ca 1 timme därefter blir det fika med möjlighet att ställa frågor och diskutera det ni sett.
Pris 150 kr inkluderar fika med hembakta kakor. Anmälan till Lena@equusit.se eller 0733 837 952 senast den 9 mars.   

Den 10 april har vi en demodag på Rotbrunna gård i Enköping, då även vår lärare i den svenska instruktörsutbildingen Bea Borelle deltar. Mer information och anmälan Pernilla.Deijfen@hotmail.com

Den 6 juni är det dags för nästa morgondemo den gången på Högdalens gård i Vendelsö. Mer info om det kommer längre fram.

En liten film från vår morgondemo på Berga